Sign in to follow this  
rmorse

Sooo....what's Going On With Lucky?

Recommended Posts

so your the 5th person ive read about unable to hit a certain psi with the ARD "tuned" ecu including me....im sure there are more...

Probably wastegate adjustment. Try tightening it?

...sorry, had to :lol: :lol:

Edited by jschaefer7406

Share this post


Link to post
Share on other sites

So people have substantial proof that his tunes only have a modified boost map with no change in timing or ignition or anything else? Can we see your proof?

I've looked at three of his 'tunes' and can substantiate this.

  • Two were for green injectors, but the injection constant was unchanged in both.
  • The injection latency voltage correction table was not even close to correct for greens.
  • The ignition map on all tunes was the same. It was only altered in the mid-range slightly from a stock map; he just pulled ~5 degrees of timing from the area our cars start knocking on a stock turbo.
  • The overboost function was not disabled on any tunes. I'm surprised that more people didn't complain about hitting fuel cut or having erratic top end behavior.
  • Two of tunes were for stock block 850s, yet the RPM limit was set to 7650! Also, both the soft RPM limit (ignition cut) and hard RPM limit (fuel cut) were set to the same value!

Share this post


Link to post
Share on other sites

That is what bothers me the most about this guy. He'll make up some technical sounding jargon to sound smart and try to confuse people so they just nod and accept.

brad-cooper-bro-gif_original.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've looked at three of his 'tunes' and can substantiate this.

  • Two were for green injectors, but the injection constant was unchanged in both.
  • The injection latency voltage correction table was not even close to correct for greens.
  • The ignition map on all tunes was the same. It was only altered in the mid-range slightly from a stock map; he just pulled ~5 degrees of timing from the area our cars start knocking on a stock turbo.
  • The overboost function was not disabled on any tunes. I'm surprised that more people didn't complain about hitting fuel cut or having erratic top end behavior.
  • Two of tunes were for stock block 850s, yet the RPM limit was set to 7650! Also, both the soft RPM limit (ignition cut) and hard RPM limit (fuel cut) were set to the same value!

Could this be why I got the CEL yesterday, that I just scanned today and got this code?...

IMG_20131212_191312_609.jpg

This is getting old. I didn't even really want this tune, but was told I had to have it to get my manual tune. Getting a little pissed. I (would like to) drive this car a lot, and wasn't looking for a bag of headaches. The main reason I did the manual swap was so I didn't need to worry about the headaches related to the automatics.

Now I'm guessing I'm faced w/ putting a boost gauge in this so I can watch crap like this??

Does this new issue now mean I email him, then wait 48 hours before I get the line about checking my battery connections and making sure I didn't accidentally fill it w/ diesel or some other excuse?? Then I answer and wait another 48 hours??

Edit: I figured this out (on my own). The overboost issue was related to my wastegate being way out of adjustment.

Edited by mattsk8

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm really confused why Lucky hasn't said anything yet besides the generic response.

  • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yea sometimes I boost 21-22 psi... boost is erratic. Only thing I have yet to replace is my maf. darn..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Could this be why I got the CEL yesterday, that I just scanned today and got this code?...

IMG_20131212_191312_609.jpg

This is getting old. I didn't even really want this tune, but was told I had to have it to get my manual tune. Getting a little pissed. I (would like to) drive this car a lot, and wasn't looking for a bag of headaches. The main reason I did the manual swap was so I didn't need to worry about the headaches related to the automatics.

Now I'm guessing I'm faced w/ putting a boost gauge in this so I can watch crap like this??

Does this new issue now mean I email him, then wait 48 hours before I get the line about checking my battery connections and making sure I didn't accidentally fill it w/ diesel or some other excuse?? Then I answer and wait another 48 hours??

you don't have a boost gauge??? lol.

  • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

<<<<<<<<<<<< seriously "super Whiner" come on...

Easy now, those of us who have never personally been ripped off by ARD have no business commenting here. Apparently you have to spend $800 on a tune to know he's full of crap (or at least to be a reputable source) :lol:

Joe

I spent $325 I wasn't going to get up charged to remove my rear O2, and pay $215 for a 4.4 ecu when I can get it for $20 at a pick and pull...I remember what made ARD such a GREAT option... it was $300 ish bucks for ANYTHING... now its $350 for a tune, $85 for o2 delete, $215 for 4.4 upgrade. etc etc etc... by the time you look at it your in the same range as an IPD tune.

hmmm, so your having the same issue as me...i cannot boost past 10 psi with the ARD Tune, mine is suppose to be hitting 14 psi. I have talked to Lucky about it a bunch of times, I have adjusted and checked my wg arm, I have tried a brand new tcv, I have a new wg actuator, new cbv, I have checked for leaks, tried a new maf, replaced my front o2 sensor, cleared codes to make sure im not in "limp mode", , I also resent him my ecu back so he could "reprogram" it, he said everything looked fine, I have been using my mbc for the past year and half... i did notice the car built boost a lot quicker with the tcv but just could never get it past 10 psi, isn't that close to the stock t5 ecu's?.........hmmmm.....i'm not saying it the tune either but who knows at this point, i've replaced a lot of crap.

  • so here is my list of replacements....

    Within the last year the car has had the following changed... Fuel pump, Fuel tank seals Check valve line coming off the fuel tank...(by the fuel filter) Fuel Filter. Custom exhaust... 3" DP, 3 high flow cat, 2.5" magnaflow muffler, Y pipe going to dual outs.... Car had a 15G Conical which worked fine, swapped to Rebuilt 16T, Then back to a 15G for testing. 2 Different waste gate actuators... 3 Cold sides, 2 hot sides changed on the turbos. BNIB CBV Tried 3 different MBC's, Multiple USED BCS/TCVs, and is currently on an AEM trueboost EBC set at 90% duty cycle (turned as high as it would go) Intercooler lines are all Samco except the one from the throttle body... thats the Snabb one. (i also put the OEM ones back on for testing and had no change) Stylin motors silicone Vac line kit. (removed and reconnect each line 1 by 1 just last week) Changed Vac tree, and the O ring gasket around it. changed to white injectors. Changed IACV Changed IACV top line. Brand new VOVLO brand PCV system Bosch spark plugs kingsborn spark plug wires new cap and rotor New coil cleaned PTC removed Snabb intake manifold spacer NA throttle body with VOLVO brand throttle body gasket. Cleaned EGR Swapped MAF Changed air filters Changed intercooler disconnected OEM boost gauge. Tested 3 different boost gauges. prosport, sport comp, and now AEM all read the same. changed line going to the gauges... nothing. FPR wasn't changed but Fuel pressure was tested and is fine. A dry compression test and the car COLD put 150-154 across the board... (and thats with leaking valve seals) NA cams were adjusted using Techs cam timing tool Running Gates Timing belt also changed within this last year. New Water pump Kevlar braided oil lines. Silicone Radiator lines, New radiator New radiator fan New thermostat new temp sensor New heater core new heater core lines new heater core firewall block new ECC unit. New motor mounts (need to do trans mounts) NA cams were taken from a 96 Na parts car I had and I left the Rotor attached so i wouldn't mix them up. crossdrilled and slotted rotors 93 control arms with poly bushings new ball joints koni yellows weitec springs xc90 spring seats and all new supporting hardware for the suspension QBM endlinks R rear sway bar new cam seals New Cam sensor New TPS Cruise control lines inspected and working correctly

    Tests.. Compression tested (150-154 all the way across) Boost leak tested 22psi in the system From turbo to Throttle body DIY smoke test....(lit like 4 smokes at once, and took a few long drags and blew into the intake tube) (only smoke was from around the PTC seal) which is Pre boost anyways.... Tech put his boost leak tester on the intake and tested everything in the manifold with pressure (low PSI) (removed oil cap and dipstick to allow pressure out of the motor).... no other leaks found. Ran car with waste gate actuator disconnected (no change) ran car with CBV disconnected (car only builds 8psi)

    I mean the only parts i haven't touched are the Break booster/ABS system... Charcoal canister exhaust manifold block trans and O2 sensors. Anything else on the car has been inspected or replaced.

    Car recently started throwing front o2 slow response code but it seems to have no affect on the car when i clear it.

    Lucky SWEARS the tune is correct but i have 2 850 T5 autos and i can't get them past 12.5psi with the tune....

    Yet ALAN (TECH) put it in his T5M and got 19psi...@14ish AFRs... I've been looking for another Auto t5 to test the tune and see if its just something with my cars or what....

    I'm putting in the HD CBV this weekend.......

    Currently I'm talking with Nick from ARD to continue to trouble shoot the problems. What i honestly suspect is that... The ARD tune runs leaner than the IPD and other tunes... still safe... but leaner...... With this comes Hotter EGTs.... I'm wondering if his tunes are buring up the front O2 sensors on everyones cars.....

  • One other idea.... Snabb had the issue with us FL guys... with the first manifold spacer... his Temp testing showed the material was rated for X degrees... up north the cars never hit that, but in FL we had like 6 guys in a few months melt them. when 1 finally took temp readings.... durring the summer after a long drive we were at that temp. Snabb refunded some money... don't know how many, and shortly after came out with Rev 2.0 on the gasket. which has a higher temp rating....

    Could Lucky's tunes be designed around the colder air and altitudes of his area? I know one of our S60 guys got a custom tune from BSR and it took several attempts for them to get it correct because of the temp. and altitude changes... what worked for them, didn't work for us....

    Ok, here goes. Back in May 2012 I borrowed a "green" as a promotional thing. He let me use it for a week as a try and see if you like it sort of thing. I liked this idea because I was mostly happy with the old ipd I was using.
    When I installed it I "gave it the beans" and had massive misfires.. All 5 cylinders.

    Finished the cruise, pulled the plugs, re-gapped the plugs to 025 and was back in business. Car ran great, boost was ~20psi.

    Drove it 350 miles had a great experience. Spent the next week back to back comparing. Liked the ARD.

    Returned the loaner, did some work to my car (manifold, NA cams, throttle body, new front mount..blah blah) and ordered a tune with EVERY detail of my car. Got the tune, soldered the diode (no poking way am I paying $80 for sas delete), put the ecu in, checked waste gate preload, took it for a drive and after some mixed driving it wouldn't hit 14 psi no matter what. I checked everything. As most of you know I'm pretty detail oriented and very anal about my car. I knew for a fact it was 100%. I put my other ecu in.. No problems.

    ARD back in.. 12-13psi, backfires, stumbling idle. Cel for MAF readings.

    Old ecu in fine again.

    Email ARD.. In this email I was extremely detailed about my car. Every part every setting..everything.

    2 days later I get a poking "thank you for purchasing ARD. Yadayada.. Stage zero is very important in these older cars making sure vac lines and turbo couplers...blah blah. Waste gate preload is also very important with the sensitivity of our tunes..(I posted the exact setting) The TCV may also be malfunctioning ( I told them it was new)." Then I got the $75 dollar an hour I'm dumb.. Thi wS from Michelle.

    I replied with a "did you even bother to read my email?".. I'm not some kid who slapped a tune on a beat to stuff p80 and am complaining." I pasted the whole email again and said not to bother emailing me back unless it was to fix this issue.

    2 days later I get the "go ahead to send it back as you've done your due diligence.."

    2 more days and he received it, "ran some tests" and determined it was "faulty TCV drivers". Ok sure.
    "I'm giving you a new ecu. Sending out tomorrow."

    Cool I think, he's taking care of me.

    Get the replacement.. Put it in hits 18psi, no spikes at first.. Runs good. I'm happy I guess.
    Couple days later it occurs to me I have no CEL. Why you ask would that bug me? Well, in my initial tune I had soldered a diode in for the lack of an SAS system. I had not done so on this replacement. Guess what? My diode was safe and sound in my "replacement".
    Got the same one back.. So not bad ecu. Just bad tune and boost pressure upped.
    Until the cel thing, I was on the fence.. Thinking he's a start up and there will be problems. After that, I don't know.. Bad taste

    Grew up in a small business family, currently run one, have never worked for anything but a small business, so I tend to give slack to small business owners. But I feel kinda bamboozled.

    This is part 1.

    U

    See this is what upsets me about his Warranty....... YOU have done your due dilligance and get a Free check and exchange... but I who have the LONGEST list of replaced parts on here still have to Pay $75 Per HOUR for testing... WHY? at what point have I done my due dilligance? With the Time and money I have spent chaising my tail I could have dropped an RN and 5 speeds swap with tune. AND ITS NOT JUST ME i've had Tech (a volvo specialst) look over the car multiple times. I mean if somone was going to see something clearly wrong it would be him.

    so your the 5th person ive read about unable to hit a certain psi with the ARD "tuned" ecu including me....im sure there are more...

    What gets me is 2 of my cars wont hit it, but a 5 speed will. and the ONLY 3 things we have different are.... 5 speed, FMIC, and BOV vs CBV......... NONE of which should cause the tune to not work in mine.... I changed me Intercooler last weekend. This weekend I'm doing my CBV and O2 sensor... if that dosn't fix it I'm going to contact Lucky and see what new hoop he wants me to jump though.

    You know... when it does come to the reviews of products on the internet... generally, most of the time you find more negative reviews then positive ones. This is greatly due to the fact that when something doesn't work, people want to make it known for multiple reasons... but when a product does well... people are just happy with it, enjoy it, and rarely share the positive experience.

    People are bitching about this 75 dollar diagnosis fee. However, you mean to tell me that if you took your car to a performance shop, and you had them do X amount of work, you think they're going to warranty their dyno tuning??

    You do realize if you put your car on a dyno... and are tuning it... and it explodes... the tuner is not going to "warranty" your pieces of a car.

    At some point I am considering sending it back to move the goal post to 18psi once I add water/meth... and fully expect him to charge me 75 dollars to do it.

    Lucky isn't godly in my view. He isn't a thief either. For those who have had problems... I think it's important to hear them... and he should work to resolve the issues. Hell... we should all work together to resolve them, because that's what this is, isn't it? An enthusiast forum for modified cars?

    #1 I agree with you on Reviews, but I also think that if something is wrong and the company dose basic things to make it better the review can be offset. what people here are talking about is, they have an issue and Lucky could care less. #2 My issue is not a Flat fee of $75 to check it.... HE TOLD ME $75 PER HOUR, WITH NO SET TIME LIMIT. meaning he could turn around and say "you owe me $600" for testing....(which I heard he did to someone already... not sure if its true). but others above have gotten it for free with half the amount of work and time I've put in. ANY PLACE THAT I HAVE GONE TO WITH A PER HOUR CHARGE CAN AT LEAST GIVE YOU AN ESTIMATE UP FRONT ABOUT HOW MANY HOURS....I was never told how many. #3 If I pay a shop to tune the car and I get a car that runs slower than when I dropped it off why shouldn't they warranty it? I didn't pay them to make it slower.... Litteraly I have NEVER EVER EVER SEEN 17psi in my car. I've jumped through every suggestion Lucky has thrown at me and then some. #4 Ask lucky how much is a reflash....its NOT NOT NOT $75 flat fee. if it was I would have just had him Reflash mine....its the SAME price as another Tune. #5 you know who contact me today? Nick from ARD, go figure he offered to help me solve this and even gave me his phone number....it was unrelated to this thread, something I posted on Facebook. but it shows the difference in dealing with lucky and dealing with nick.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Does this new issue now mean I email him, then wait 48 hours before I get the line about checking my battery connections and making sure I didn't accidentally fill it w/ diesel or some other excuse?? Then I answer and wait another 48 hours??

Be patient, you're not their only customer :lol: :lol:

Edited by jschaefer7406

Share this post


Link to post
Share on other sites

you don't have a boost gauge??? lol.

I didn't plan on getting a tune anytime soon. I kind of got thrown into this; the only reason I have it is because the automatic trans puked, and I decided to a manual swap. To do the manual swap I was told I also had to get one of their tunes. Faced w/ either that or getting another auto put in, I opted for the manual.

Short version, I don't have a boost gauge.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaime,

I agree about the pricing. When these tunes first became available, they were very competitively priced. Now that he's seen how much $$ there is to be made, they are no longer the price they once were :(. I was shocked when I saw the prices for ME7 tunes. I know the software is more complex, but come on...

As for being tuned for colder weather in Lucky's area, doubtful. Heck, my S70 was tuned by a gentleman in Sweden and it has been flawless for the 4 years I've had the tune. Never a hiccup, misfire, backfire etc that is being discussed here. And, I hit the 15 psi target with only ~2 psi wastegate preload and a stock Pierburg TCV ;). ARD has people running 4-5 psi preload and STILL not hitting target :lol:...

Joe

Edited by jschaefer7406

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this